GUTVIK UKENTLIG
2023 sesongavslutning tirsdag 5. september




På bildet under markerer Lasse at han ikke er fronfigur i Børre Mølstad Kvartett, rett før en konsert på et hjemmegalleri på Kongsvinger i 2014. Men, hvem er egentlig fronfigur? Det fjerde medlemmet? Hva Børre markerer her er det ingen som vet. foto: Arne Ivar

Program tirsdag 5. september: på MIR
BØRRE MØLSTAD KVARTETT
feat: LASSE MARHAUG / BØRRE
MØLSTAD / KETIL GUTVIK
Ungsoloen: Eirik Lie

Sommerkonsertserien Gutvik Ukentlig fyller tyve år og dette skal feires hver tirsdag fra 1. august til 5. september. Børre Mølstad Kvartett ble booket til å spille på Blow Out!-2014 før de hadde spilt sin første konsert. Besynderlig, vil noen si.
Med knapp margin snapper Eirik Lie rekorden PNL tok i 2015, om å være tidenes eldste Ungsolo - "en senioravgjørelse" sier Gutvik.


Klikk her for fullt program 2023!

Gutvik Ukentlig feirer tjueårs-jubileum og går inn i sin tjueførste årgang!
Sommer-improv-konsertserien Gutvik Ukentlig er godt inne i sitt tredje tiår og som i fjor er nye Café MIR i Toftesgate 69 hjem for serien i 2023.
Gitaristen Ketil Gutvik startet sommerkonsertserien i 2003 og har siden den gang tilbrakt sommeren i selskap med en lang rekke av de fremste improvisasjonsmusikerne dette landet kan skilte med. Fram til 2006 hadde serien tilhold i Lillebar på Blå, i 2007 ble eksepsjonelle Vulkanhallen inntatt, og i 2008 ble Monos matsted Q teppedelt og frimusikken blomstret side om side med skravvel og burgerfres. Samme år begynte serien en vandring rundt på Monohuset og flere krinker og kroker ble velprøvd, såvel som historiens første backstagekonsert på Mono. I 2009 forlot vi Q og gjorde "tarmen" til hovedscene. Unntaket ble seriens siste konsert som var på Monos backstage, akkurat som i 2008.
Etter noe av en nomadetilværelse i 2010 flyttet konsertserien "hjem" til Grünerløkka i 2011. Stayerpuben Tamara ved Birkelunden ble fylt med improvisert musikk hver tirsdag i seks uker. I 2012, mens vi ventet på naboen, fant serien tilhold på nye Stein og Jord platebar i Hammersborgtunnellen, og videre til Cappelens Forslag i 2013. I 2014 ble Boksen på Kulturhuset det naturlige nye hjemmet for denne ustoppelige konsertserien. I 2015 og 2016 fortsatte samarbeidet med Kulturhuset og Cappelens Forslag. Elsa Bergman, John Russell, Thomas Lehn, John Edwards, John Butcher, David Stackenäs, Anja Lauvdal, Heida Mobeck André Roligheten, Thomas Johansson, Børre Mølstad var noen av navnene publikum fikk oppleve fra fra slutten av juli og hver tirsdag fram til 30. august. I 2017 ble Gutvik Ukentlig med Kulturhuset videre til nye Kulturhuset i Youngsgate 6 med musikere som Maggie Nicols, Pat Thomas, Bjørnar Habbestad, Isak Hedtjärn, Pascal Niggenkemper, Signe Emmeluth. Samarbeidet med Kulturhuset fortsatte til og med 2020. Etter et nytt nomadeår i 2021 flyttet serien inn i nye Café MIR på Grünerløkka i 2022 og fortsetter her i 2023, med avstikkere til Cappelens Forslag og Hærverk. Stadig i samarbeid med Konsertforeninga, i det Gutvik Ukentlig teller sin tjueførste årgang.

Sideserien UNGSOLOEN har vært en del av Gutvik Ukentlig siden 2011. Den handler om litt yngre improvisatører som spiller eksklusive solosett, før Gutvik henter inn noen av verdens fineste improvisasjonsmusikere. I 2023 består Ungsolo-programmet av musikerne Kristian Enkerud, Anna Ueland, Tuva Olsson Eirik Lie og Johannes Elnan



Gutvik Ukentlig 5. september

Lasse Marhaug (f.1975) fra Mosjøen falt tidlig for jazz, og begynte som 13 åring å spille piano etter å ha hørt Bill Evans, Herbie Hancock og Keith Jarrett. Etter en periode med musikalsk søken fant han friimprovisasjon mens han studerte på jazzlinjen på akademiet i Trondheim. Musikere som Derek Bailey, Evan Parker og Alexander von Slippenbach gjorde inntrykk og endret hans oppfatning av hva musikk kunne være. Marhaug endret sitt utrykk fullstendig, og i 1997 startet han sin egen kvartett som var tydelig inspirert av den tysk-engelske skolen av friimprovisasjon. Etterhvert innså han også at piano ikke var riktig instrument, og byttet til preparert trombone. Marhaug startet også å spille med internasjonale musikere, og bodde flere år i Berlin, en periode hvor mange langvarige samarbeid ble etablert. På starten av 2000-tallet kom en periode hvor Marhaug mer og mer utforsket minimalisme og reduksjonisme, ofte med ekstremt lavt volum uten forsterkning. Han begynte også å skrive tekster om sin paksis. Disse var først med et venstrevridd politisk tilsnitt, tydelig inspirert av hans doktorgrad-studier av Cornelius Cardew, men etterhvert ble et østlig zenbuddistisk aspekt mer sentralt. Etter en fem timer lang konsert i Antwerpen i 2006 hvor han ikke lagde en eneste lyd bestemte Marhaug seg for å flytte til Taiwan, hvor han de neste tre årene studerte meditasjon ved Linji templet i Kaohsiung-provinsen. Etter at han flyttet tilbake til hjembyen Mosjøen fulgte en periode uten musikalsk aktivitet, før Marhaug i 2014 kom tilbake til den norske musikkscenen som medlem i Børre Mølstad Kvartett. Denne gangen var det ikke med piano eller trombone, hans nye instrument var platespilleren. Borte var alle spor av jazz og tradisjonell improvisasjon, og reduksjonismen var erstattet med en maksimalistisk og ofte absurd tilnærming hvor han uhemmet blandet og klippet opp ulike musikksjangere. Marhaug erklærte seg som en post-antroposentrisk konseptuell ikke-musiker som heller skulle resirkulerte allerede eksisterende innspillinger. Han bor for tiden i Malmø og driver antikvariatet Gamla Böcker och Skivor. Konserten med Børre Mølstad Kvartett på Gutvik Ukentlig er første konsert i Norge siden 2019.

foto: Ketil Gutvik


Børre Mølstad (f. 1978) har studert ved Royal Academy of Music i London, hvor han var en del av den engelske friimproviserte musikkscenen. Han ble tidlig interessert i å bygge egne instrumenter, både elektroniske og akustiske, gjerne av gjenstander han finner her og der, og han har etter hvert helt glemt sin klassiske skolering. Med utgangspunkt i en eklektisk samling av instrumenter og/eller objekter liker han å utforske eksperimentelle teknikker og samspillet mellom lyd og romlige opplevelser.
I 2014 ble han medlem i Børre Mølstad kvartett, sammen med Lasse Marhaug og Ketil Gutvik.
Børre Mølstad har aldri blitt invitert til å spille på prestisjetunge internasjonale festivaler, ei heller er han en kritikerrost tubaist. I 2012 bestemte han seg for å bli arkitekt og driver i dag Arkitektkontoret Pinnen i Oslo.

foto: Arne Ivar


Ketil Gutvik

foto: Nuno Martins


Web:
/ Inger Hannisdal / / Egil Kalman / Ketil Gutvik /
Følg gutvik på twitter!



Ungsoloen 5. september:
Eirik Lie har under navnet Ambitopia et prosjekt med solo bassgitar med elektronikk. Ingen synther, ingenting innspilt eller programmert på forhånd, men for det meste ulike delay- og loopenheter. Basslyden kan spilles forlengs og baklengs, og i forskjellige hastigheter. Uforutsette lyder kan oppstå, og det kan legges på flere lag med enda flere uforutsigbare lyder. Det kan kanskje bli en groove, kanskje et svevende lydlandskap, kanskje begge deler, eller bare mange spennende lyder man ikke har hørt før. Han legger ikke skjul på at han har vært sterkt inspirert av Brian Enos soundscapes.
Har bl.a. spilt dette på Klosterenga Café, Hausmania og Deichman Grünerløkka (bl.a. i regi av støymijøet rundt Øyvind Hellner), foruten flere ganger på Volapük (den alternative multisjangerserien som nå foregår i en privatleilghet på Frogner), og flere ganger på Jazz Impro Norway (det årlige jazzseminaret i Søgne).

Ambitopia på SoundCloud - hør på de titlene som starter med Cosmo..., f.eks.: https://soundcloud.app.goo.gl/2J4HNvQM8b9M3X4S7
Bruker av og til live video bakprojeksjoner av Sissel Johansen.

Eirik Lie (født 2/9-1948) har spilt i flere band, flere genre og flere år enn han tør tenke på. Nå er han for gammel til å bry seg om genregrenser og båser. 50-tallsrock, 60-tallspop, blues, jazz, storband, fusion, fri impro, ambient, soundscapes, film- og teatermusikk.
Noen av høydepunktene har vært: Gitarist og komponist i Bodega Band på 70-tallet, dengang ansett som Norges beste storband, med spilling på festivaler i Molde og Harstad, og med gjestesolister som Clark Terry og Karin Krog. Musiker, komponist og lysdesigner i Petrusjka Teater, med turnéer i Europa og Canada.
Se også: https://www.eiriklie.no/band.html


foto: Sissel Johansen





PROGRAM GUTVIK UKENTLIG 2023:

GUTVIK UKENTLIG FYLLER 20 ÅR!!

tirsdag 1. august
Inger Hannisdal / Guoste Tamulynaite / Egil Kalman (SE) / Ketil Gutvik
/ fiolin / synth / kontrabass og synth / gitar /
Ungsoloen: Johannes Elnan
/ kontrabass /

tirsdag 8. august
NB! på Cappelens Forslag
Ellie Mäkelä / Kristoffer Alberts / Hanne Rekdal / Ketil Gutvik
/ bratsj / saksofon / fløyte og fagott /gitar /
Ungsoloen: Kristian Enkerud
/ akustisk gitar /

tirsdag 15. august
Heidi Kvelvane / Tollef Østvang / Eivind Opsvik / Ketil Gutvik
/ alt sax / trommer / kontrabass / gitar /
Ungsoloen: Tuva Olsson
/ trompet /

tirsdag 22. august
Rachel Musson (UK) / Frode Haltli / Ketil Gutvik
/ sax / trekkspill / gitar /
Ungsoloen: Anna Ueland
/ synth /
Pluss super bursdagsoverraskelse tba!

tirsdag 29. august
NB! på HÆRVERK sammen med Blow Out!
Alex Bruck (MX) / Amalie Dahl (DK) / Gard Nilssen / Ketil Gutvik
/ bratsj / bariton sax / trommer / gitar /

Samarbeid med sesongåpning Blow Out! konsertserie:
Guro Kvåle / Marthe Lea / Tuva Olsson / Jon Rune Strøm / Paal Nilssen-Love
/ trombone / sax / trompet / kontrabass / trommer /

tirsdag 5. september
Børre Mølstad Kvartett gjenforenes!
Lasse Marhaug / Børre Mølstad / Ketil Gutvik
/ platespiller / tuba / gitar /
Ungsoloen (de luxe-jubileumsutgave): Eirik Lie
/ el-bass /





STED 5. september:
Cafe MIR
Toftesgate 69, 0552 Oslo
TID: dør 18:00 konsert 20:00
DAG: tirsdager fra 1.8 til 5.9
BILLETT: Den gule grisen sjekker din forhåndskjøpte billett fra ticketco (150,-)

mer info: www.konsertforeninga.no  

google maps:





Konsertene er støttet av Norsk jazzforum, Oslo Kommune, FFUK og Norsk Kulturråd og arrangeres i samarbeid med Konsertforeninga.





Kai Mauseth's steady hand on youtube:


NO, GUTVIK with Pat Thomas
Gutvik Ukentlig at Stein og Jord Platebar 21st August 2012


Emil Strandberg, Ståle Liavik Solberg, Ketil Gutvik
Gutvik Ukentlig at Stein og Jord Platebar 31st July 2012


Ungsoloen: Christian Meaas Svendsen
Gutvik Ukentlig at Stein og Jord Platebar 31st July 2012


FILMsnutt med Kjetil Møster / Paal Nilssen-Love / Ketil Gutvik
fra GU 23. august 2005




Nyhetsbladet Lillebar Tidende i pdf (2006-årgang):
Nr1-06       Nr2-06

Nyhetsbladet Lillebar Tidende i pdf (2005-årgang):
Nr1-05      Nr2-05       Nr3-05       Nr4-05       Nr5-05

Nyhetsbladet Lillebar Tidende i pdf (2004-årgang):
Nr1-04       Nr2-04       Nr3-04       Nr4-04       Nr5-04





Gutvik Ukentlig 2003:   ballade 210703   ballade 280703   program 2003
Gutvik Ukentlig 2004:   ballade 070904   program 2004
Gutvik Ukentlig 2005:   program 2005 / info
Gutvik Ukentlig 2006:   ballade 010806   program 2006 / info
Gutvik Ukentlig 2007:   ballade 300707   program 2007 / info
Gutvik Ukentlig 2008:   ballade 160708   program 2008 / info
Gutvik Ukentlig 2009:   program 2009 / info
Gutvik Ukentlig 2010:   program 2010 / info
Gutvik Ukentlig 2011:   program 2011 / info
Gutvik Ukentlig 2012:   program 2012 / info
Gutvik Ukentlig 2013:   program 2013 / info
Gutvik Ukentlig 2014:   program 2014 / info
Gutvik Ukentlig 2015:   program 2015 / info
Gutvik Ukentlig 2016:   program 2016 / info
Gutvik Ukentlig 2017:   program 2017 / info
Gutvik Ukentlig 2018:   program 2018 / info
Gutvik Ukentlig 2019:   program 2019 / info
Gutvik Ukentlig 2020:   program 2020 / info
Gutvik Ukentlig 2021:   program 2021 / info
Gutvik Ukentlig 2022:   program 2022 / info



Ketil Gutviks hjemmeside